Valerian and the City of a Thousand Planets

Valerian (volledige titel: Valerian and the City of a thousand Planets) is een Engelstalige Franse film van Luc Besson, bekend van trendsettende producties als Nikita, Léon en de sf-klassieker The Fifth Element. Valérian sluit qua thematiek en vormgeving aan bij  The Fifth Element: Het is de verfilming van een stripreeks in het sf-genre, Valérian et Laureline, waarvan Besson al decennialang een fan is.
 

Valerian and the City of a Thousand Planets

De film speelt zich af in de 28ste eeuw. Valérian, een ruimteagent, heeft steeds terugkerende nachtelijke visioenen van een paradijselijke beschaving, Mül. Op een dag werd de planeet Mül weggevaagd door agressieve bezoekers uit de ruimte. Op het moment van de vernietiging, wordt Valérian telkens wakker ...

Het lijkt slechts een droom, maar dan worden Valérian en zijn vaste partner uitgestuurd naar de ruimtestad Alpha, die wordt bewoond door duizenden verschillende ruimterassen, die daar in vrede leven. Volgens de plaatselijke commandant, zijn er duistere krachten werkzaam binnen Alpha, die erop uit zijn om het paradijselijke ruimteoord te vernietigen. Terwijl Valérian en Laureline de zaak onderzoeken, duiken telkens elementen op die Valérian herkent uit zijn nachtelijke visioenen over de verdwenen beschaving Mül ...
 

Valerian and the City of a Thousand Planets

Valérian werd - zoals het meeste werk van Besson - nogal wisselend ontvangen. Er was unaniem lof voor de schitterende vormgeving, maar veel critici waren van mening dat Besson de magere inhoud van de film te veel aan het oog wilde onttrekken met uiterlijk vertoon. Daar valt eigenlijk niet zo veel op af te dingen: het scenario is dun en voorspelbaar, maar de decors en aankleding zijn soms bijna ongelooflijk. Er is zoveel te zien dat je de film eigenlijk twee keer achtereen zou moeten zien om een indruk te krijgen van de overweldigende visuele rijkdom. De beelden van de planeet Mül geven je de indruk dat je werkelijk een ongerepte wereld betreedt.

Besson heeft doorgaans een gelukkige hand in zijn casting, maar de keuze voor met het Britse model Cara Delevingne lijkt ongelukkig: ze paradeert door de film alsof ze over de catwalk wandelt en mist als actrice de screen presence van bijvoorbeeld Milla Jovovich, het model dat dankzij Besson een wereldster werd. Bijrolletjes voor jazz-artiest Herbie Hancock en - of all people - Rihanna helpen ook niet echt, al zet de laatste natuurlijk als danseres haar fraaiste beentje voor. 


Valerian and the City of a Thousand Planets


FX Acteren Sfeer Originaliteit Totaal
9 6 7 6 7

Aanraders in overeenkomstige genres, volgens Boobytrap:
- Alien (science fiction / horror : 8)
- Gravity 3D (science fiction : 8)
- Avatar (science fiction / actie : 7.5)
- Source Code (English) (science fiction / thriller : 7.5)
- Space Battleship Yamato (science fiction / avontuur : 7.5)


Hoe beoordeelt Boobytrap categorie science fiction eigenlijk?
012345678910

Hoe beoordelen bezoekers deze recensie?Valerian and the City of a Thousand Planets
Schone Handen:
harses willem...
The Perks of Being a Wallflower:
liuy54321...
:
Dat je klaarblijkelijk niets van de film hebt begrepen, kan de beste overko...
Valerian and the City of a Thousand Planets:
Moet je zelf weten. Zie maar wat je het beste vindt. Als de besprekingen mi...
The Boy in the Striped Pyjamas:
ik vind het echt leuk dat er zulke films zijn. vooral het einde is super le...
Kruistocht in Spijkerbroek (Crusade in Jeans):
Tv ...
Fury:
ik kan hier echt van genieten , super gezellig...
Bekijk 100 laatste posts


Bioscoopagenda:
Google

Terug naar vorige pagina | Naar filmoverzicht